Schilderen in de stijl van Friedensreich Hundertwasser

Wij hebben gewerkt aan het thema ‘huis’. In de BeVo-les (Beeldende Vorming) hebben we vooral gekeken naar de buitenkant van huizen. Waaraan herken je een huis? Zijn alle huizen hetzelfde? Hoe zien de ramen en deuren eruit? Hoe ziet het dak eruit?

Hundertwasser Friedensreich Hundertwasser was een Oostenrijks kunstenaar en architect. Hij maakte prachtige kleurige schilderijen. Later ontwierp hij interieurs en gebouwen die afwijken van de standaard vormen. Zoals hij zelf zei, maakte hij alle gewone huizen en gebouwen mooier. Hiervoor werden bijna geen rechte lijnen gebruikt en gevels en ramen werden beschilderd met zwart omkaderde vlakken in felle kleuren. Ook werden muren versierd met keramiek, mozaïek, glas en zilver en goud accenten. Op de door hem ontworpen gebouwen maakte hij vaak een toren(tje), met daarbovenop een bolvorm of uivorm. Daarnaast groeien in zijn ontwerpen planten uit de gevel en op het dak.

 

Bevo 1 Bevo 2
Bevo 3 Bevo 4 Bevo 5

In de BeVo-les hebben de leerlingen uit groep Slang, Beer en Giraf goed gekeken naar de gebouwen die Hundertwasser heeft ontworpen en zijn daarna zelf aan de slag gegaan. Eerst tekenden zij met potlood de buitenkant van een huis of gebouw op een groot vel papier. Daarna werden de lijnen met zwarte stift overgetrokken.Bevo 8

De vlakken zijn ingekleurd met pastelkrijt of acrylverf. Na het aanzetten van enkele lijnen met zwarte acrylverf zijn de huizen uitgeknipt. In de volgende les mochten de leerlingen die nog veel wit in de tekening hadden met waterverf de kleuren aanbrengen. De andere leerlingen gingen de achtergrond voor de huizen schilderen op grote platen karton, zij mengden plakkaatverf in vrolijke kleuren voor het land, de lucht en de zon. Met goud metallic verf schilderden zij de accenten.

Bevo 10


Ten slotte zijn alle huizen die de leerlingen gemaakt hebben op de geschilderde ondergrond geplakt en ingelijst. De uiteindelijke resultaten zijn te bewonderen in de school.

Bevo 14 Bevo 15
Bevo 16 Bevo 17