Nieuwe media/ digitale geletterdheid

Maart 2023
Groep Giraf heeft gewerkt aan het thema 'fit in je vel' over gezond eten en sporten en bewegen. Ze hebben een digitaal boek gemaakt in Bookcreator. Wie houdt van welke sporten? 

https://read.bookcreator.com/orm9m5WmM9XiCTWwK4NlLG0smAy2/XwGCNLGKSTG1sqhLpVlH3Q



April 2022
Workshops foto bewerken rondom het thema dieren. De kinderen zoeken een foto van hun favoriete dier en bewerken deze in het fotoprogramma op de Ipad. Hier wat resultaten. De leerlingenraad mag er een aantal uitkiezen, deze worden op groot formaat geprint en in de school opgehangen.



Maart 2022
We hebben een prachtige nieuwe app Cosmo, 6 knoppen/lampen waar je verschillende spellen mee kunt spelen, die op alle leergebieden ingezet kunnen worden.



Een paar voorbeelden van de activiteiten

Orkestleider: geef een concert met de Cosmoids. Elke Cosmoid breidt het orkest verder uit. Voeg drums, gitaren, piano en andere instrumenten toe om het orkest compleet te maken, of laat de instrumenten juist weer weg. Speel alleen of met een groep.

Met Mijn stem kan de gebruiker door een druk op een knop zijn eigen stem of ander geluid opnemen. Vervolgens kan hij het opgenomen geluid vervormen en veranderen door harder of zachter op de Cosmoid te drukken. Deze activiteit moedigt de gebruiker aan zijn stem en fantasie te gebruiken.

Kleuren matchen: vind de Cosmoids van dezelfde kleur en probeer deze tegelijk aan te raken. Speel het spel met zijn tweeën om het nog spannender te maken. Gebruikers oefenen met hun kleurenkennis en het delen van de aandacht.

Allemaal hetzelfde is een spannende activiteit waarin de deelnemers reeksen moeten maken en problemen oplossen. Elke keer als een Cosmoid wordt ingedrukt, verandert deze van kleur. Je moet als team samenwerken om de Cosmoids allemaal dezelfde kleur te geven.

Doe mij na: kijk in welke volgorde de Cosmoids oplichten en probeer ze daarna in dezelfde volgorde aan te raken. Begin eenvoudig en kijk hoeveel reeksen je in de juiste volgorde kunt herhalen. Dit is een uitdagende activiteit voor het versterken van het geheugen, herkennen van patronen en het trainen van de visueel-motorische vaardigheden.

Kom in actie: probeer binnen een minuut zoveel mogelijk oplichtende Cosmoids aan te raken. Hoe verder u de Cosmoids uit elkaar plaatst, hoe meer en sneller de spelers moeten bewegen. Kom in actie doet een beroep op aandacht, coördinatie en ruimtelijk inzicht.

Wedstrijd is een competitieve activiteit met een hoog tempo voor 2 tot 6 spelers. Het ene team moet de groene knoppen aanraken en het andere team de oranje. De knoppen veranderen hierbij steeds van kleur. Wie kan de meeste knoppen van zijn kleur raken voordat de tijd om is?

 

Februari 2022
Kinderen maken kennis met de app bookcreator. Rondom de thema's Winter/olympische spelen en het thema de schrijver van... hebben de kinderen zelf een boek gemaakt. 
Zelf een verhaal verzinnen, plaatjes erbij zoeken, foto's maken en uploaden, tekst invoeren, eigen tekst inspreken etc. De boeken zijn erg leuk geworden. Vanwege de privacy hebben we deze alleen met ouders kunnen delen. Hieronder wel een kleine inpressie.

December 2021

Digitale kerstkaart gemaakt door de leerlingen met Stopmotion
Wanneer was ook alweer de laatste witte kerst in Nederland? https://youtu.be/RmRq4wm1cDM


Update 2021-2022
De Alphons  Laudy heeft flinke stappen gemaakt de afgelopen jaren. We hebben intussen 60 Ipads, een aantal chromebooks en ook alle leerkrachten werken op chromebooks en in de cloud. De Ipads worden nog steeds ingezet voor de creatieve vakken, maar ook veel bij de cognitieve vakken. Zo hebben we bijvoorbeeld de verwerking van onze rekenmethode ook online in Gynzy. De kinderen kunnen dan extra oefeningen doen op de Ipad naast de reguliere lessen in de schriften.
Er is een werkgroep Digitale geletterdheid die zich bezig houdt met onder andere mediawijsheid. Dit speelt op dit moment een belangrijke rol in de bovenbouw. Hoe begeef je je veilig in een online omgeving.
Ook hebben we een aantal Beebots kunnen aanschaffen. Deze kunnen gebruikt worden als basis voor het programmeren, maar kunnen ingezet worden in bijna alle vakgebieden en bij alle thema's.


Op de Alphons Laudy werken we sinds 2017 met nieuwe media. De school heeft 15 Ipads aangeschaft en een externe partij, Schoolstudio, is ingehuurd om de leerlingen wegwijs te maken in onder andere: stop motion filmpjes, animaties, green screen, verschillende muziekprogramma's  en het gebruik van interviewtechnieken. Een aantal leerkrachten is hierin gecoached om zo dit traject met de leerlingen verder op t pakken. Ook worden de Ipads een aantal momenten in de week ingezet in de klassen bij de didactische vakken.

Ook is de school onlangs overgestapt van een server naar werken in de cloud. Dit doen wij met Cloudwise. De kinderen kunnen via een eigen inlog werken in dit systeem op chromebooks of de 2 computers in de klas aan de voor hun klaargezette verwerkingsstof.



11-01-2018

De kinderen maken kennis met het gebruik van green screen.  Hoe leuk is dat!


Sept 2017
De Ipadlessen zijn weer begonnen. De komende weken hebben groep Giraf, Haan en Beer 1keer per week IPad les van Schoolstudio.

De eerste les hebben de kinderen gewerkt met Toontastic. Je kan daarmee je eigen tekenfilm maken. De kinderen hebben eerst een achtergrond en poppetjes getekend, daarna hebben ze een filmpje opgenomen met hun eigen stem erbij. Met elkaar hebben we de resultaten bekeken op groot scherm.

Schoolstudio richt zich met name op het gebruik van de IPads vanuit de leerlijn beeldende vorming. Dit is een goede manier voor de kinderen om kennis te maken met het werken met Ipads. Daarnaast worden de Ipads een aantal keer per week in de klas ingezet voor allerlei andere vaardigheden.