Nieuwe media/ digitale geletterdheid

Update 2021-2022
De Alphons  Laudy heeft flinke stappen gemaakt de afgelopen jaren. We hebben intussen 60 Ipads, een aantal chromebooks en ook alle leerkrachten werken op chromebooks en in de cloud. De Ipads worden nog steeds ingezet voor de creatieve vakken, maar ook veel bij de cognitieve vakken. Zo hebben we bijvoorbeeld de verwerking van onze rekenmethode ook online in Gynzy. De kinderen kunnen dan extra oefeningen doen op de Ipad naast de reguliere lessen in de schriften.
Er is een werkgroep Digitale geletterdheid die zich bezig houdt met onder andere mediawijsheid. Dit speelt op dit moment een belangrijke rol in de bovenbouw. Hoe begeef je je veilig in een online omgeving.
Ook hebben we een aantal Beebots kunnen aanschaffen. Deze kunnen gebruikt worden als basis voor het programmeren, maar kunnen ingezet worden in bijna alle vakgebieden en bij alle thema's.


Op de Alphons Laudy werken we sinds 2017 met nieuwe media. De school heeft 15 Ipads aangeschaft en een externe partij, Schoolstudio, is ingehuurd om de leerlingen wegwijs te maken in onder andere: stop motion filmpjes, animaties, green screen, verschillende muziekprogramma's  en het gebruik van interviewtechnieken. Een aantal leerkrachten is hierin gecoached om zo dit traject met de leerlingen verder op t pakken. Ook worden de Ipads een aantal momenten in de week ingezet in de klassen bij de didactische vakken.

Ook is de school onlangs overgestapt van een server naar werken in de cloud. Dit doen wij met Cloudwise. De kinderen kunnen via een eigen inlog werken in dit systeem op chromebooks of de 2 computers in de klas aan de voor hun klaargezette verwerkingsstof.11-01-2018

De kinderen maken kennis met het gebruik van green screen.  Hoe leuk is dat!


Sept 2017
De Ipadlessen zijn weer begonnen. De komende weken hebben groep Giraf, Haan en Beer 1keer per week IPad les van Schoolstudio.

De eerste les hebben de kinderen gewerkt met Toontastic. Je kan daarmee je eigen tekenfilm maken. De kinderen hebben eerst een achtergrond en poppetjes getekend, daarna hebben ze een filmpje opgenomen met hun eigen stem erbij. Met elkaar hebben we de resultaten bekeken op groot scherm.

Schoolstudio richt zich met name op het gebruik van de IPads vanuit de leerlijn beeldende vorming. Dit is een goede manier voor de kinderen om kennis te maken met het werken met Ipads. Daarnaast worden de Ipads een aantal keer per week in de klas ingezet voor allerlei andere vaardigheden.