D66: 'Stop afstandscriterium speciaal onderwijs'

D66: 'Stop afstandscriterium speciaal onderwijs'

Ouders van kinderen met een lichamelijk- of verstandelijke handicap in het speciaal onderwijs moeten vervoersvergoeding kunnen krijgen, ook als ze dicht bij school wonen, vindt D66.

DOOR: LAURA OBDEIJN 

Amsterdam is volgens D66-raadslid Dehlia Timman de enige stad met een vijfkilometercriterium voor vervoersvergoeding voor kinderen in het speciaal (voortgezet) onderwijs. "Die regeling moet anders." Vandaag dient ze een initiatiefvoorstel in bij de raad.

Nu is het zo dat ouders van een kind in het speciaal onderwijs, dat bijvoorbeeld lichamelijk of verstandelijk gehandicapt is, alleen een vergoeding krijgen voor het vervoer van en naar school wanneer de dichtstbijzijnde school buiten een straal van vijf kilometer van het huis ligt. Voor speciaal basisonderwijs is dat vier kilometer.

Wonen ze dichterbij, dan wordt verwacht dat kinderen zelfstandig naar school gaan of door de ouders worden gebracht. "Maar vier kilometer fietsen met een zestienjarige jongen met een beperking achterop kan te ver zijn. Niet het aantal kilometers moet centraal staan, maar dat wat een kind nodig heeft om op school te komen."

Niet het aantal kilometers moet centraal staan, maar dat wat een kind nodig heeft om op school te komen

D66-raadslid Dehlia Timman

Beperking van keuzevrijheid
Francesca Knol, directeur van Alphons Laudy, een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs in Amsterdam, vindt het een goed idee. "Een aantal van de kinderen kan beslist niet alleen reizen, die ouders moeten altijd mee. Niet iedereen kan zich voorstellen hoe zwaar dat kan zijn. Het heen en weer brengen gaat soms ten koste van hun eigen leven."

Bovendien is het een beperking van de keuzevrijheid, vindt Timman. Een school verder weg kan beter bij een kind passen, maar omdat er eentje dichterbij is, ontvangen ouders geen vergoeding voor het leerlingvervoer.
Specialisten in de vervoersproblematiek en het speciaal onderwijs zouden volgens Timman advies moeten geven over wie er recht heeft op een vergoeding.

Media
  • logo.jpg